Quantcast
Channel: swimrunners.se
Viewing all 71 articles
Browse latest View live

Swimrun träna med Medley & Team Nordic Trail

$
0
0

Vi har tidigare konstaterat att intresset för Swimrun är oerhört stort. Ett ytterligare bevis på detta är att Medley i samarbete med Team Nordic Trail och Stockholm Swimrun från och med den 4 nov erbjuder ett träningsupplägg med specifikt fokus på SwimRun. Under 12 tillfällen kommer den som deltar att få träning både i simning och löpning. Själva träningen hänger i det här läget inte ihop men var för sig torde träningen utgöra en bra bas inför den stundande Swimrun-säsongen. Vi blev nyfikna på träningen och skickade över lite nyfikna frågor om upplägget till Team Nordic Trail.

Först – hur kom ni på det här?
Det känns ganska givet med tanke på att vi arrangerar Stockholm Swimrun. Många som vill tävla backar tyvärr med anmälan pga att de helt enkelt inte kan simma. Så vad gör vi? Vi lär dem både simma och springa så är det ju klart!

Kan inte alla löpa och kan inte alla simma, behövs den här typen av träning?
Den här typen av träning behövs absolut. Träning under ledning av utbildade och erfarna instruktörer tillsammans med gemenskapen i gruppen gör att alla kommer utvecklas enormt.

Hur kommer delarna hänga ihop?
I första kursen genomför vi delarna separat men knyter ihop dem med en avslutning som kommer innebära fokus på kommande swimrun-scenarion. Dessutom kommer vi att under våren genomföra löpning och simning på samma pass iförd våtdräkt.

Hur efterfrågan varit på kursen hittills?
Efterfrågan har varit bra, vi ser fram emot att genomföra kursen!

Vad tror ni det stora intresset för Swimrun beror på?
Det är något alla kan genomföra, det är inte lika tidskrävande som triathlon och det ger en rejäl upplevelse – även på ”samma gamla” Djurgåden! En träninsform som erbjuder även den oerfarna en hel del äventyr och multisportkänsla. Otroligt roligt och varierande.

Till sist, hur gör jag om jag vill anmäla mig?
Surfa direkt in på medley.se/swimrun innan platserna tar slut!


Swimrun tävlingar 2015

$
0
0

Swimrun är på tapeten så det sjunger om det och nya swimrun tävlingar poppar upp som svampar ur marken. Det här är ett försök att täcka in alla swimrun tävlingar 2015 och sidan kommer att uppdateras allt eftersom. Du kan också kika in i vår kalender och följa oss på Facebook för att vara säker på att inte missa information om nya tävlingar.

Swimrun tävlingar 2015

maj

23maj10:00- 17:00Rösjön Aquatrail
31maj07:30- 21:00Utö Swimrun

juni

7jun11:00- 01:00Borås Swimrun
13junHela dagenStockholm SwimRun
14jun10:00- 15:0050turen 3sjöar

juli

4julHela dagenKustjagaren
11julHela dagenRockman
11julHela dagenEngadin Swimrun
18julHela dagenÅrnäs Swimrun
24julHela dagenAmfibiemannen
26julHela dagenFarleden

augusti

1augHela dagenLED - Lofthammar Edurance Day
1augHela dagenKarlstad Swimrun
1augHela dagenÖloppet Sprint
1augHela dagenÖloppet
8aug16:00- 19:00Ångaloppet Sprint
9aug11:00- 11:00Ångaloppet
15augHela dagenNordslingan
15augHela dagen10 Island Swimrun
15augHela dagenSkärgårdsutmaningen
15augHela dagenIdre Swimrun
22augHela dagenXTERRA Swimrun

september

7sepHela dagenÖ till Ö

Race Report: Engadin Swimrun

Race Report: Utö Swimrun 2014

Race Report: Stockholm Swimrun 2014

Race Report: Borås Swimrun 2014

Stora anmälningshelgen

$
0
0

Om det är någon helg under hösten som kategoriserar som lite speciell när det gäller Swimruns så är det troligtvis idag. Idag eller imorgon släpper inte ett utan oss veterligen fem swimrun platserna till sina tävlingar.

De fyra swimrun som det gäller är:

Rockman Swimrun
Öloppet
Engadin Swimrun
Ångaloppet
Ten Island Swimrun

Är du redo med din anmälan och kreditkort?

Bild: CC-BY flickr/dittaeva

Ångaloppet utvecklar sina seedningsregler

$
0
0

Ångaloppet som i somras blev fulltecknat har inför nästa år utvecklat sina seedningsregler.

– Seedningsgrupper har vi  för att lag med likvärdiga meriter ska få starta i samma startgrupp. För att seeda dig i Ångaloppet behöver du ange din tidigare placering från Swimrun-tävlingar alternativt resultat från andra idrotter när du anmäler dig säger Nils Zätterström, arrangör av Ångaloppet.

– Vi vill att det ska vara klart och tydligt vad som gäller om du vill stå i en snabb startgrupp. Meriter från Swimruntävlingar är prioriterade fortsätter Nils.

Har du inte tidigare sprungit något swimrun men har tävlingar inplanerade nästa sommar går det bra att skicka in seedningsförfrågan senare, till och med 31 juli tar Ångaloppet emot förfrågningar. Vill du veta mer om seedningen till Ångaloppet så klicka dig in på deras hemsida.

Vill du anmälan dig till Ångalöppet öppnar anmälan imorgon klockan 10.00.


Träna inför swimrun

$
0
0

Swimrun är en relativt ny tävlingsform. Som begrepp myntades det av Erika Rosenbaum och själva tävlingsformen får sägas ha uppfunnits i och med starten av ÖtillÖ 2006. Här har vi samlat den information som finns tillgänglig om hur du tränar inför ett swimrun och sidan uppdatera kontinuerligt.

Kom igång med Swimrun

Vässa formen för swimrun

ÖtilÖ – En guide för att överleva en dag  i skärgården del 1
ÖtilÖ – En guide för att överleva en dag i skärgården del 2

Swimrun med Mikael Rosen

Swimrun!

Björn Englund inför ÖtillÖ

Träning för swimrun

Crawl kan göra dig till en bättre löpare.

Har du skrivit en artikel om hur man tränar inför ett swimrun? Tipsa oss så listar vi din artikel!

Race Report: 10 Island Swimrun 2014

Veckans Swimrunners – Lag Naturfys

$
0
0

Varje vecka, 52 veckor om året ska vi försöka lyfta upp ett eller flera lag som tävlar i Swimrun.

Allra, allra först ut mäter vi Lag Naturfys – Daniel Wiberg och Therese Lindberg!

Lag Naturfys – vilka är ni?

Daniel Wiberg: Glad motionär som gått från traillöpning till swimrun. Har även ett par ultralopp i ryggen som nästan är lika kul som swimrun. Driver vid sidan av mitt ordinarie jobb ett träningsbolag (Naturfys) som jag hoppas tar upp merparten av min arbetstid framöver.

Therese Lindberg: Småbarnsförälder som jobbar heltid på Sats som Platschef och kör en massa gruppträning. Före detta elitsimmare och hade när jag var aktiv fjäril som favoritsimsätt.

Vilka är målsättningarna inför 2015?

Daniel: Jag hoppas på ett riktigt kul Utö Swimrun och att jag förbättrar tiderna på Amfibiemannen och Ångaloppet som jag gjort med andra lagmedlemmar tidigare. Vill gråta av utmattning vid målgång. Hoppas likt Therese att slippa den extrema värmen jag upplevde på Amfibiemannen. Mådde riktigt dåligt och spydde upp allt jag fick i mig. Hade det varit ett sololopp hade jag brutit. Då peppade Daniel Becker mig så jag kom i mål.

Therese: Att klara Utö Swimrun, jag är lite rädd för kylan. Sen att hinna med att träna simning ute innan Maj månad. Men jag tror att Danne kan coacha mig bra där. Sen att Amfibiemannen blir en härligare upplevelse än i år då det var så varmt. Och att komma under 4 timmar som var målsättningen redan 2013. Ångaloppet kommer att bli kul eftersom det är korta sträckor och det händer något hela tiden.

Hur har ni tänkt lägga upp träningen?

Daniel: Vi har inte snackat ihop oss än men jag har en simcoach jag kör med och kommer jobba hårt med simningen. Therese är en kvick rackare så jag får ligga i hårt där. Får mycket intervall och styrka på passen jag leder som instruktör. Kommer förstås bli massor av traillöpning också. Hoppas vi får lite pass ihop och så fort det går hoppas jag på mycket swimrunträning i Mälaren. Jag tror Therese vinnarinställning och tävlingsinstinkt kommer ge mig massor energi.

Therese: Vi har inte pratat ihop oss som Danne skrev, däremot så simmar jag 2-3 ggr i veckan med Järfälla Masters. Jag har precis kommit igång med min löpträning, har haft det lite tufft med den sen Amfibiemannen i somras, men där är Danne en bra coach, han är grym.

Vad tycker ni är tjusningen med just Swimrun?

Daniel: För mig är det äventyrskänslan och närheten till naturen. Det är något speciellt med känslan att bara ta sig fram längs land och genom vattnet utan stopp. Sen att man gör det i lag och delar upplevelsen.

Therese: Att man får göra det man tycker är roligt och att det händer lite, istället för att t.ex. bara springa i 2 mil.

Om man aldrig har kört ett swimrun tidigare, vad är era bästa tips för att komma igång?

Daniel: Googla, läs (swimrunners.se) och sök upp någon av alla öppna swimrunträningar/tävlingar som anordnas runt om i landet. Hur svårt kan det vara?

Therese: Googla och läs som Danne säger och ta reda på hur pass bra du är på att simma/springa i våtdräkt.

Nordslingan

$
0
0

Jonas SpångbergVi har tidigare rapporterat om Nordslingan ett swimrun i Roslagen. Totalt är det lite dryga 61 kilometer som skall avverkas. 56 km löpning och 4,9 km simning från Åkersberga till Norrtälje. Vi tog oss ett snack med Jonas Spångberg, en av arrangörerna bakom Nordslingan.

Nordslingan – hur kom ni på det här?

Idén har sakta vuxit fram under året som gått efter förra sommaren, efter att jag och min tävlingspartner Per tränat och deltagit i swimrun-tävlingar några år. Eftersom det finns många roliga och bra tävlingar i 2-3 mils-klassen kändes det som ett swimrun med ultradistans vore utmanande. Dessutom var tanken med att endast ha simningar i insjöar lockande, både för att det inte ter sig lika ‘skrämmande’ som öppet hav -för vissa, men även annorlunda siminslag bland swimrun-tävlingarna. Eftersom vi bor i Åkersberga och Norrtälje samt att Roslagsledens underbara trailstigar redan finns utmarkerade så kändes detta som rätt sträcka.

Vilka är ni som står bakom Nordslingan?

Jonas Spångberg och Per Spångberg. Släkt. Tävlingspartners. Och inbitna swimrun-fantaster. Träning har alltid funnits i våra liv och när vi upptäckte swimrun föll de sig för oss som den perfekta och mest roliga kombination av sporter.

Vad kan de som ställer upp förvänta sig?

En rolig och tuff utmaning. Men också en chans att vara med att skapa och påverka ett vad vi hoppas kunna bli en återkommande tävling som med sin distans och simningar är en unik swimrun-tävling, som dessutom går från A till B -den roligaste sortens bansträckning enligt oss.

Har ni arrangörer något favoritparti på banan?

Ja. Efter näst sista simningen bestiger man Borgberget, vars topp kröns av resterna av en forntidsborg, byggd ca 500 f.kr. vilket berg man också tar sig nedför inför den sista simningen -vars uppstigningsplats sätter deltagarnas bergsklättringsfärdigheter på prov..

Finns det någon del som är lite extra jobbig?

Psykiskt sett är nog 5km slingrande grusväg med fri sikt framåt rätt påfrestande. Men det finns partier under banans första 2 mil där trailstigarna är rätt tekniska.

Till sist, vad är bästa tipset för att vara med och fightas om en topp-placering?

Anmäl och var med.. ;)
Skämt och sido, kör i ett bekvämt, fast tempo och håll det -stressa inte. 6 mil är långt, så slösa inte på krafterna och du kommer att komma i mål snabbare än du tror.

Idre Swimrun

$
0
0

Han kom som ett yrdväder en novembermorgon med en GoPro-kamera i en kevlarrem runt halsen.

Nej kanske inte riktigt så men i början av veckan träffade jag Alexander Amprazis, en av personerna bakom Idre Swimrun som vi tidigare skrivit en hel del om. Över en kaffe diskuterade vi Idre Swimrun och sporten i generella termer. Gänget bakom Idre Swimrun är inga inbitna swimrun-tävlande men kommer från en bred arrangörsbakgrund inom andra sporter men har slängt längtansfulla blickar mot sporten Swimrun och eftersom en av arrangörerna studerar och verkar i närområdet kring Idre blev det naturligt att starta en tävling i fjällmiljö där. Att gänget inte är inbitna swimrunners tror jag kan vara en fördel, att någon som inte upplevt sporten ger sig in i den för att utveckla den tror jag kan bringa nya dimensioner och hitta nya smarta lösningar på problem. Ett av dem som Alexander nämnde var tydlig skyltning inför varje simsträcka, så man själv slipper hålla reda på hur lång sträckan är. Smart grej som när han säger det känns självklar.

Bankartan utlovar ett spännande och lite annorlunda lopp, bland annat beskrev Alexander hur man kommer ta sig fram i en smal jokk något som onekligen låter rätt häftigt. Även om loppet i sig inte är långt känns det som om det kommer bjuda på utmaningar inte minst med tanke på de 1312 höjdmeter som ska avverkas. Längden var också något vi diskuterade en bra stund. Jag som glad motionär som ser mig själv springa ÖtillÖ om två-tre år ser positivt på “kortare” lopp som Idre Swimrun. Och det är verkligen “kortare” med glada kaninöron. 23 km löpning och 2 km simning är fortfarande inget gemene man går ut och gör en förmiddag. Och det är klart att lite tjusning ligger det i det, att det är inget man bara gör så där men för att bredda sporten tror jag det behövs ännu kortare lopp som inkörsport för att få fler att upptäcka hur kul det är att både simma och springa. Och det är inte så att det saknas långa och lite mer extrema lopp.

Jag tror Idre Swimrun kommer bli en riktigt bra tävling. Alexander och gänget känns seriösa och långsiktiga och har framförallt ambitionen att utveckla Idre Swimrun. Det ska bli roligt att följa den utveckligen!

Simglasögon som passar till Swimrun?

$
0
0

Vi fick en fråga från Andre på vår Facebook-sida där han undrade om bekväma simglasögon som inte immar. Det fina i det här är att han redan i tråden fick en massa olika svar, bäst svar angående hur man inte får imma på sina simglasögon tror jag Pepe gav.

Regel 1: rör inte glasen. Regel 2: rör inte glasen. Regel 3: rör inte glasen.

 

Vi tyckte frågan var intressant och därför tog vi kontakt med Marie Lif Wigardtsson som jobbar på Speedo. Marie får anses som lite av en simglasögons-expert och vi frågade henne om vad man ska tänka på när man väljer simglasögon för OW.

– Att hitta rätt bland simglasögon när det gäller openwater kan var rätt så svårt inleder Marie. En glasöga som passar en person kan vara helt fel för en annan och att ta dig tid och prova dig fram till den modell som du känner är rätt för dig.

Och André är inte ensam om im-problemet. – Det som de flesta har problem med är att de immar igen eller att de läcker. För att undvika att det immar igen, sätt inte glaset i pannan där man ofta är varm, utan istället dra ner dem över halsen tipsar Marie om.

– Vid simning i öppet vatten vill man gärna kunna se åt sidan, widevision och att glaset är mer maskliknande alltså täcker hela ögat. Tidigare har vi på Speedo sålt Rift som finns fortfarande, men Aquapulse Max är ett myckett bra alternativ, även bättre tycker många som provat båda. Den senare har en ny teknik IQ fit, där främsta egenskapen är passformen.

(Bara ett förtydligande. Vi får inget av Speedo för att tipsa om dem, vi ville bara ha deras åsikt  iden här frågan. Är du expert på eller säljer utrustning som hör till Swimrun? Kontakta oss gärna för ett samarbete!)

Veckans Swimrunners – Team Surfspot

$
0
0

Team SurfSpot – vilka är ni?

Maria Edstedt – 48 årig 2-barns mamma som idrottat nästan hela livet. Simmade under 1980 talet och var triathlet under 1990 talet. Bor halvtid i Borlänge med sina barn och den andra halvan i Sundbyberg. Jobbar heltid på Stora Enso med koncernens kundundersökningar.

Annika Ericsson – nybliven 40-åring också med 2 barn. Simtränade i LASS i sin ungdom men slutade redan som 14-åring. Har utövat flera olika sporter som vattenpolo och triathlon. Gjorde klassikern 2010 och fastnade sedan i tjusningen av att klara av olika långlopp. Körde ÖtillÖ 2012 och 2013 då det även blev vinst i mixed klassen! Arbetar som molekylär/cellbiolog på Zymenex A/S, ett dansk-svenskt bioteknikföretag som utvecklar proteinläkemedel.


Ni såg oerhört starka ut på ÖtillÖ men fick bryta – vad hände?

Maria hade varit sjuk med 2 veckor före ÖtillÖ och kände sig inte helt kry inför tävlingsstart. Det kändes redan från start att det inte fanns någon energi så vi höll tempot nere och hoppades att det skulle funka ändå. Tyvärr var formen och hälsan i botten och efter 6,5 timme var vi tvungna att bryta. Ett väldigt tråkigt beslut och trist avslutning på en annars så härlig säsong.
Vilka är målsättningarna inför 2015?

Vi kommer att köra en del samma tävlingar som 2014 (tex Utö Swimrun), men vi har också bytt ut några tävlingar för att köra tex Öloppet i Göteborg och Xterra i Norge. Efter 2014 års fantastiska resultat så är det naturligtvis väldigt lätt att ställa höga mål och krav på oss själva, men vi vill tona ner detta. För oss är glädjen i att tävla viktigast och att förhoppningsvis kunna inspirera andra att hänga på.
Hur har ni tänkt lägga upp träningen inför 2015?

Eftersom vi båda har heltidsjobb och familjer, så är det viktig att få balans i livet med alla dessa delar. Vissa perioder kan vi träna mindre och vissa perioder mer för att få livspusslet att gå ihop. Vi har planerat ett antal träningshelger ihop, för att också kunna flinslipa lite inför nästa säsong. I det stora hela så kommer vi att träna ungefär som inför förra säsongen. Utmaningen i träningen är också att hålla oss hela och krya!

Vad tycker ni är tjusningen med just Swimrun?

Kombinationen av växlingarna mellan simning och löpning, ute i underbar natur och öppet vatten. Att man kommer till platser man aldrig skulle komma till annars. Utmaningen med längre lopp där också vågor, kallt vatten och tuff terräng kräver bra kondition och styrka. Det är också väldigt roligt att köra i par!

Om man aldrig har kört ett swimrun tidigare, vad är era bästa tips för att komma igång?

Att känna sig hyfsad gällande simningen, gärna att man provat simma i öppet vatten.

Och att löpningen har skett ett antal gånger i terräng – inte enbart asfalt plus att man har provat på att springa med våtdräkt. Det är annorlunda! Försök också hitta en partner som du kan ha kul med!


Hur min kärlek till swimrun uppstod

$
0
0

AMJag ska väl börja med att berätta vem jag är.

Jag heter Sofia Demnert och föddes en sommardag i juli 1978. Ingemar Stenmark var bäst i världen i utförsåkning och Sverige hade ett av sina bästa år avseende välfärd, enligt vetenskapstidskriften New Scientist. Jag växte upp med min familj i Sollentuna norr om Stockholm. Mamma, pappa, storebror och oftast ytterligare någon familjemedlem i form av det husdjur jag för tillfället lyckats tjata mig till.

Mitt intresse för idrott började tidigt och har inbegripit allt från handboll, fotboll och volleyboll, till höjdhopp, ridning, löpning, och den sport som mitt hjärta klappar varmast för idag – swimrun.

Min swimrunkarriär började ganska exakt 34 år efter att jag sett dagens ljus – den 9 juli 2012. Jag hade just bestämt mig för att ta ett stort steg i mitt liv och ville befästa min egen känsla av odödlighet med en utmaning. Av en händelse snubblade jag över något som hette ”Ångaloppet”, ett lopp där man skulle växla mellan simning och löpning. Med tre marathon i bagaget kändes 2 mil löpning som en barnlek och de 2 kilometerna simning… ptja… det var ju korta simsträckor och alla kan väl simma 400 meter, eller hur?! På mitt födelsedagskalas lyckades jag övertala min kompis Linda att bilda lag med mig och det blev starten för en ny epok i mitt liv.

Ångaloppet var något av det häftigaste och roligaste jag någonsin hade gjort och endorfinerna formligen sprutade ur öronen efteråt. Jag visste direkt att jag skulle tillbaka, och att jag då dessutom skulle kunna crawla.

Det kan jag nu. Efter loppet anmälde jag mig direkt till en crawlkurs hos Medley, och jag har kört Ångaloppet varje år sedan dess. I somras kompletterade jag dessutom med Amfibiemannen, Arlanda Aquathlon och Stockholm Royal Park Aquathlon. Trots att jag nu har några lopp i bagaget så ser jag mig som nybörjare och jag är inte den du hittar i toppen av resultatlistan (även om det av en slump råkade hända på Stockholm Tri i somras) utan snarare på andra halvan av den.

Nästa sommar väntar, förutom Stockholm Swimrun och repriser av både Amfibiemannen och Ångaloppet, en rejält stor och häftig utmaning för mig: Engadin Swimrun i Schweiz.

Engadin swimrun består av 6,5 km simning i kalla alpsjöar och 4,6 mil löpning över bergen. 1500 höjdmeter ska besegras. Det här gör man i lag om två, och jag teamar som vanligt upp mig med Linda – lag ”Attack of the invisible rubber ducks”.

Jag är inte en snabb löpare. Det är subjektivt, jag vet, men många är de som påstår sig vara långsamma och sedan bränner av 10 km på 45 minuter. Det gör inte jag. Som simmare hoppas jag vara rätt hyfsad till sommaren. På den fronten går det stadigt framåt tack vare strukturerad, fokuserad och hård träning. Min löpträning har hittills varit mer… oregelbunden och bekväm. Men målet är att ändra på det och att inför Engadin bli en bättre löpare. En MYCKET bättre löpare.

Det är om det här jag har tänkt blogga. Om träning, om försöken att förbättra både min fysik och min rätt usla självkänsla. Och säkert en hel del om simning. För fan vad jag älskar att simma! Och kanske är det inte så konstigt. Det var ju trots allt i vattnet, någonstans i skärgården utanför Nyköping, som kärlek uppstod och mitt liv tog en ny riktning.

Blogg – Simträning

$
0
0

Jag simmar tre gånger i veckan. Två pass på egen hand och ett pass på Medleys avancerade crawlkurs i Mörbybadet. Jag tycker det är skönt att ha simskolan att gå till en gång i veckan. Gillar att någon säger åt mig vad jag ska göra så att jag slipper tänka så mycket själv.

Träningen består endast av frisim. Crawl. Jag kan inte övriga simsätt och eftersom jag inte har all tid i världen att träna så har jag valt att begränsa mig till crawl. Att jag skulle gå över till fjärilssim under ett swimrunlopp är dessutom att betrakta som osannolikt, även om det vore jättelajbans.

Ett av de andra två passen i veckan simmar jag med några kompisar och det sista på egen hand. En gång i månaden simmar jag dessutom med en personlig tränare. En otroligt värdefull lyx!

Min simfröken heter Hasse Albrektsson och det var när jag tog hjälp av honom för knappt ett år sedan som det snabbt började hända saker med min simning. Efter varje pt-tillfälle ger simfröken mig tre olika pass att växla mellan när jag simmar på egen hand följande tre veckor. Oftast ett teknik- ett distans- och ett intervallpass. Det har gjort att jag har gått från planlöst plaskande i bassängen, vanligen utan större ansträngning, till att verkligen få ut mesta möjliga av den tid jag lägger ner på simningen. Min utveckling är påtaglig och det är grymt häftigt att vara med om.

Sista utomhuspasset i öppet vatten för i år simmade jag med mina vänner Theresia och Maria den 1 november. Då var det 8 grader i vattnet och vi ville testa hur vi klarade temperaturen, eftersom vi har hört att det kan vara så kallt i vattnet under Engadin Swimrun, som både jag och Theresia ska köra. Maria var med bara för nöjes skull, som om det vore vilken sommardag som helst. Fördelen med att simma ute så sent är att jag nu vet vad jag klarar av och jag behöver inte slösa energi på att ifrågasätta om det ens är möjligt att simma i så kallt vatten. För det är det.

IMG_7954-734464

Men nu är det slut med utomhusbad för säsongen, och tills det är dags att packa upp våtdräkten från sin vinterförvaring så kämpar jag på inomhus. Och trängs med alla andra som delar samma förhoppning som jag om att simma lika fint som Sun Yang, världsrekordhållaren på 1500 meter, till sommaren. Och när träningen känns tuff och motbjudande så försöker jag komma ihåg varför jag gör det, och inse att smärtan nu trots allt är mycket mindre än vad den kommer vara om jag kommer till Schweiz otränad.

Öloppet 2015

$
0
0

En del har kallat det västkustens stolthet andra fruktar brännmaneterna som ibland kan dyka upp på simsträckorna. Oavsett vad man kallar det är det ett fantastisk fint race som går i Göteborgs södra skärgård. Vi tog oss ett snack med Jonathan Isaksson som är en av arrangörerna bakom Öloppet.

 

Anmälan till den fjärde upplagan av Öloppet har precist öppnat – hur är anmälningsläget?

Det blev en spännande natt med rekordstort intresse för loppet. Vi är mycket glada för det stora intresset för Öloppet men även för Öloppet Sprint. Intresset för Swimrun växer och tävlingsformen växer både hos dem med intresse för långdistanslopp och för dem som gillar kortare distanser.

 

Vad tror du populariteten för Öloppet beror på?

Vi ser tre faktorer som utmärker Öloppet från övriga Swimrunlopp. Utan inbördes ordning; den första är publiken och den support de tävlande får längs banan. Öborna med flera sluter upp på ett otroligt positivt sätt med extrem energi, vilket ofta nämns i de tävlandes feedback. Den andra är den väldigt fina bansträckning med varierande terräng och lockande natur, vilket också var ett av våra huvudspår när tävlingen grundades.

Sist men inte minst är tävlingens övergripande kvalité. Vårt mål är att för varje år höja kvalitén och leverera en helhetsupplevelse som får de tävlande att återkomma. Målet är att de tävlande ska få en känsla av gemenskap blandat med en rejäl utmaning under säkra förhållanden. Den årliga enkätundersökningen utgör en bra grund för detta arbete.

 

Och om vi vidgar begreppet lite, varför har swimrun blivit så populärt?

Tävlingsformen i sig självt; känslan att tillsammans, två och två, ta sig igenom naturen – att bli ett med naturen. Ena stunden springa på en snabb skogslinga, andra stunden hoppa ner i svalkande vatten

Antalet tävlingar som genomförs i par (lag om två personer) tror vi kommer att öka, det ger en extra känsla att kunna pressa sig till max tillsammans med en lagmedlem och därtill även kunna dela minnena. Likaså ser vi en ökning av tävlingar där man blir ett med naturen.

 

Åter till Öloppet, hur kom ni på själva tävlingen?

Vi genomförde 2009 en swimruntävling och fick inspiration till att starta något liknade på västkusten. Dels gillade vi verkligen tävlingsformen och dels såg vi en stor potential i den skärgård som finns utanför Göteborg. Göteborgs södra skärgård är riktigt vacker och samtidigt väldigt lättillgänglig.

 

Vilka är ni som arrangerar?

Vi är totalt fyra stycken som jobbar med det över helåret. Tre av oss möttes under värnplikten och har varit med från start. Vi delar på olika ansvarsområden likt logistik, säkerhet, partners, anmälan, bana etc. Dock med viss rotation för att inte fastna i gamla spår. Den fjärde har varit med i två år och sköter extern kommunikation/ press. Våra respektive bakgrunder är härligt varierande men vi har ett gemensamt intresse för nya projekt.

Vi har även hjälp av ca 10 personer under tävlingsveckan och drygt 100 personer under själva tävlingsdagen. Utan dem hade tävlingen aldrig varit möjlig att arrangera.

 Vad är utmaningen med att arrangera Öloppet?

  • Hitta ett koncept som passar alla.
  • Leverera en riktigt rolig och säker tävlingsupplevelse.
  • Återkommer ofta till helheten och konceptet av den anledningen att vi vill leverera en helhetsupplevelse, vilket är en utmaning. Givetvis är tävlingsgenomförandet tillsammans med säkerheten viktigast men vårt mål är även att anmälan, frukosten, uppladdningen inför mm. ska kännas positiv, det är en utmaning

 

 Vad kan vi som deltar 2015 förvänta oss av tävlingen?

Under Öloppet 2015 kan de tävlande förvänta sig en spännande toppstrid. Kanske spräcker vi drömgränsen på 4 timmar för Öloppet och 2 timmar för Öloppet Sprint.
Att som tävlande bli ett med en underbar natur samtidigt som kroppen återupprepande gånger kickas igång av energin från publikens jubel.
En vältrimmad organisation både inför och under tävlingen.

Till sist, vad är ditt bästa träningstips inför Öloppet 2015?

Träna tillsammans inom laget! Peppa varandra och ge er ut i terrängen, antingen två och två eller flera. Kör några mindre prerace för att hitta känslan.

Veckans Swimrunner – Daniel Becker

$
0
0

Daniel Becker – berätta lite mer om dig själv!

– Öppen fråga det gillar jag.! Började simträna i klubb efter millenieskiftet och fick bra fart på medleysimning runt 2006, hade ledigt från simning ett tag då jag testade simhoppning på mastersnivå, men ledsnade efter en mindre olycka. Nåväl, anmälde mig till Springcross något år senare, då några arbetskamrater peppade mig, testade terrängen och det gick uselt tidsmässigt, men blev ända frälst. Så började det. Löpträningen tilltog och lyckades ackreditera mig till pressbåten på Ö till Ö 2010 och från den dagen var jag även klart berörd av denna Sport. Sedan fyra år tillbaka är jag aktiv ultralöpare och har tävlat runt flitigt i Sverige. Min största motivation att löpträna är att få vara ute i skog och mark. Att dessutom kombinera detta med simning, det är svårslaget.

Hur i hela friden kom det sig att du började med Swimrun?

– Ja du, för två år sedan ökade antalet swimrun-tävlingar och anmälde mig till Amfibemannen direkt då tillfället gavs. Hade som mål att vara redo för Ö till Ö samma år ifall jag kunde få till ett team. Vilket jag lyckades med. Har länge haft en stort intresse för simning och löpning och att få dessa att funka tillsammans kräver lite tanke och framför allt träning, att sporten dessutom är under utveckling gör det extra lekfullt. Detta gör att swimrun är en av mina favoritsporter att utöva.

Om jag räknat rätt har du tre starter och tre målgångar i Ö till Ö – vad är det som lockar så med den tävlingen?

– Det stämmer. Alltså Ö till Ö är beroende framkallande utan tvekan. För mig som konditionsknarkare är det en fest och ett uthållighetsprov som är svårslaget då arrangemanget är av toppklass. Banan går dessutom i Stockholms skärgård som är min hemmaplan och den tröttnar jag aldrig på. Finns alltid saker att förbättra gång efter gång dessutom. När det är VM från och med förra året, har ju statusen höjts vilket också kittlar.

Du har en rätt diger meritlista – vad är ditt bästa tips om man vill börja med Swimrun?

– Bra fråga, börja enkelt och anmäl dig till Ångaloppet som exempel, där våtdräkt inte är nödvändigt. Annars tror jag det är lätt fastna i pryldjungeln men för att inte se det som ett hinder är en idé att se till att träna med flera likasinnade. Nu förtiden finns det bra träningstävlingar i Stockholm, Göteborg, Tranås bara för att nämna några. Sist men inte minst, våga prova dig fram.

Till sist – vad har du för målsättningar inför 2015?

Efter årets urladdning på Ö till Ö med Jens Samuelsson lärde jag mig massor av och är enormt stolt över. Satsar på ett mixed-lag nästa år. I vår blir det några ultralopp som uppladdning inför tävlingssäsongen. Nöter just nu in paddlar i bassängen som jag tidigare skippat. Vi får se vad det ger, men SUB 10 på Ö till Ö är ett mål.

Hofors Swimrun

$
0
0

Vi trodde nästan att swimrun-kalendern var full men i samma stund vi tänkt det dök det upp en rad nya swimrun-tävlingar. En av dem är Hofors Swimrun. Hofors? undrar du då och det gjorde vi också. Hofors är en liten bruksort i Gästrikland med 6681 invånare som den 12 juli nästa år kommer få se en förhoppningsvis ansenlig mängd människor iklädda våtdräkt springa runt i skogarna.

Vi tog oss ett snack med en av arrangörerna, multisportaren Magnus Wembrand.

Hofors Swimrun – hur kom ni på detta?
- Tanken på att köra ett swimrun på hemmaplan föddes under ngn av simningarna under mitt genomförande av Ö till Ö (2013). Då jag tycker att själva formen av swimrun förmedlar en fantastisk känsla av att vara ett med elementen och är en enkel och avskalad tävlings och träningsform.
Eftersom jag varit medarrangör av Hofors adventure race sedan starten 2009 ( multisportrace) så finns lite kunskap i att arrangera ett race. Så varför inte ett swimrun på hemmaplan? Här finns härliga vattendrag/sjöar,  grym natur , en fantastisk publik och det känns som att vi har bra förutsättningar för att lyckas för att bredda sporten ytterligare.
Kontaktade min gode vän Anna som idag driver simskola och presenterade idèn som tände till och sa: Klart vi ska visa upp vår fantastiska kommun!
Vilka är ni som står bakom loppet?
Vi som står bakom Loppet är Anna Virén (Virèns babysim och simskola) Magnus Wembrand (Hofors adventure group)
Hur är loppet upplagt? Hur mycket löpning resp. simning?
Loppet är fördelat på 9 st simsträckor ca: 3 km varav den längsta simningen är 600 m och 10 st löpsträckor ca: 25 km,  längsta löpningen är ca: 6,5 km.
 
Vad kan deltagarna förvänta sig av loppet?
Alla deltagare kan förvänta sig en härlig inramning med bra stämning i och på banan som omges av mycket publik. Hoforsborna brukar gå man ur huse för att supporta och heja fram de tävlande. Förutom det givetvis fin natur och fina vattenpassager också!
Själva loppet får en väldigt central och publik inramning,  det startar med en spektakulär kanalsimning med ett antal ”underbrosimningar” för att sedan gå vidare på fina stigar och grusvägar mot de 5 sjöarna som skall passeras innan slutspurten som går genom de centrala delarna av Hofors.
 
När öppnar anmälan?
Om allt går enligt planerna så öppnar anmälan senast den 31/12 2014.
Tack Magnus!

 

Viewing all 71 articles
Browse latest View live